Két saroknyira

az iskolától , ott van az óvoda. Kezdem azt gondolni, hogy azért mégsem fair , hogy több más, életemnek elhanyagoltabb vetületével szemben , sokat, talán túl sokat s mégsem eleget foglalkozom vele... Ezért,s miután pénteken ismét fél hét körül lettem meg az erre a hétre való előkészületekkel, gondoltam, ma legyen valami egyszerűen rendkívüli, s elhoztam a gyermekeket a könyvtárba.Ami éppen ott van két saroknyira, az iskolában. Hoztuk a másik csoportot is, nekik tényleg ez volt az egyetlen lehetőségük. Közben tudom, hogy ami számomra természetes, az van, akinek rég túlhaladott dolog, de olyan is akad bőven, akinek újdonság, sőt kuriózum...A két véglet között csak a földrajzi  fekvés a különbség. Ne fáradjon a világ fejlettebb részén tartózkodó olvasó- nem érti ezt meg...
Minden esetre integrált volt- természetmegfigyelős séta, utcán viselkedés, intézménylátogatás, mese, kézimunka, felfedezés- hiszen ők még sosem kutakodtak könyvtárban-, és sok-sok mosoly azoktól, akikkel találkoztunk- nagy iskolások, kisegítő személyzet és tanári kar egyaránt. Sőt, még kedves duda is szólt, s még jó, hogy este azt is megtudtam, ki köszönt :)

Azt szeretném, ha megszeretnék a könyveket. Ez egy olyan dolog, amit tényleg mi, felnőttek taníthatunk meg nekik.S hogy ellensúlyozzam: a kézimunkák ki vannak mosva, s ha lesz, ahova vissza is tegyem őket, az nagyon jó érzéssel tölt majd el :) A lányok szobája zöld lesz, a rózsaszínbe nem egyeztem bele.

Megjegyzések

 1. Itt 4 eves kortol viszik a gyermekeket, onnan kezdve van konyvtari kartyajuk:)Edesek, ahogy vigyaznak ra.Ehhez hozza tartozik az, hogy akkor mar az iskolaban vannak (mint junior es senior kindergarten).Vagyis igy konnyebb oket az iskolan belul elvinni gyakran, heti egyszer.
  Rozsaszin lehet majd kozepiskolaban:)) es meg kesobb is, en az elmult evekben szerettem bele(ismet).
  Nagyon szep a fal a munkakkal!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi.
   És tudom- a fejtettebb oktatási rendszerek sok jó dolgot rejtenek magukban. Annak viszont örülök, hogy itt sincs semmi akadálya annak, ha valaki tanulni , olvasni akar. Legalábbis többnyire nincs:)

   Törlés
 2. Mi havonta fogadjuk az óvodásokat könyvtári foglalkozásokra, csoportosan. Van babaolvasójegyük, már kölyök olvasójegy is készült, központilag. Már csak a szülőket kell megfognunk, hogy ők is jöjjenek el velük. Kivétel persze mindig van. Egyébként rajtad, mint óvónőn is sok múlik, hisz nap, mint nap te vagy velük. Ezt pedagógus, vagy mondhatni szívvel-lélekkel pedagógus működésén látom. (Bár az ember tudja, de akkor is.) Látszik, ahogy bejönnek, ahogy fogják a könyveket, hogy beoltották őket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én igyekszem megszerettetni a gyermekekkel a könyvet- sikeres volt az elmúlt hét is, és reméljük a folytonosságot úgy, mint a folytatást is.

   Törlés
 3. Meg tudtad őket győzni, hogy ne rózsaszín legyen? Ez igen!:-) Az olvasásra nevelés nagyon tetszik, én teenagerekkel vagyok, és szinte alig olvasnak. Valahol el lett rontva a dolog az ő esetükben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, de nem biztos... az én lányom mindig azt látta, hogy sokat olvasunk, minden nap volt esti mese is, jártunk rendszeresen könyvtárba, rengeteg könyvünk van, és szerette is a könyveket, szívesen olvasott... aztán ahogy elkezdett kamaszodni, nagylányosodni, egy kicsit háttérbe került az olvasás... bántott a dolog, de nem erőltettem... két éve kapott rá újra, és ismét sokat és szívesen olvas-) szóval, lehet csak életkori dolog, hogy most éppen nem olvasnak...

   Törlés
  2. Aztán zöld sem lett :)
   Félő, hogy egyre kevesebbet fognak olvasni, és ezt sajnálom.
   Mi még reménykedünk, hogy ezeknél a kicsiknél nem késő.

   Törlés
  3. Valóban nem biztos, hogy azt a példát követik, amit tőlünk látnak ( ez van úgy, hogy nem is baj :) ), s hagyni is kell egy kicsit, hogy mindenki bejárja a maga útját.

   Törlés
 4. Kevés dologra emlékszem az ovisévekből, de a könyvtárlátogatásra nagyon is. Elvarázsolt a sok könyv - nekünk kevés volt otthon -, szerelem volt első látásra! Azóta (igen, olyan kicsi korom óta) rendszeres könyvtárlátogató vagyok, és nagyon-nagyon szeretek olvasni!

  Nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen kirándulás mennyire meghatározó tud lenni. Vigyázni kell, hogy jó legyen hangulat, ne csupa fegyelmezés legyen, mert a rossz élmények is hagyhatnak mély nyomokat, könyvektől való elfordulást. De ismerve téged, biztosan nagyon jó napotok volt ott! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha valamit ki kellene emelnem ebből a napból, az valóban az, hogy mennyire jó hangulatban telt. Élvezték, és helyesek voltak- az utcán is, meg bent is. Érdeklődtek, válogattak és csodálva nézték a könyveket. Azok is, akiknél otthon van egyébként.
   és az emlékek- igen, némelyek erős nyomot hagynak, és meghatároznak.

   Törlés
 5. De jó lehetett! :) A könyvszeretetre nevelés nagyon fontos, nem lehet elég korán kezdeni! :)
  Máskor is dudálhatok? ... Tudod mit, inkább csak akkor, amikor biztos, hogy utána véletlenül összefutunk! :D :D :D
  Jó munkát, sok-sok kitartást a felújításhoz. Az azért el fog tartani egy ideig. Csak annyit tanácsolhatok (tapasztalatból), hogy a felfordult helyzet közepette és miatt ne hagyjátok, hogy a stressz elhatalmasodjon rajtatok. Egy idő után nagyon fárasztó, amikor semmi sincs a helyén, mindent úgy kell előkotorászni valahonnan, vagy ha elhúzódik egy-egy munkálat valamelyik szaki miatt, szóval csak pozitívan! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :)Köszi, és dudálj csak minél gyakrabban:)

   Törlés
 6. Szuper!!-)) Klassz nap lehetett-)) Ha teheted vigyétek őket rendszeresen...

  VálaszTörlés
 7. Jó nap lehetett, nagy élmény a gyerkeknek. :-)
  Kitatást a felújításhoz, és szép a zöld színű szoba! Kívánok további szép estét, jó hétvégét!:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szép volt, igyekszünk színt vinni a mindennapokba, ha még a szoba színe el is maradt:)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések