Egyszerűen felelet


Itt még új életek készülnek
... arról azonban, hogy mennyire biztató a jövő, valóban el lehet beszélgetni.
Nekünk elég saját kis közösségünkben szétnézni és nagyjából világosan látni, milyen lesz az 10-20-30 év múlva . Ha valami nem jön közbe.
De nagyjából ugyanígy kiszámítható,milyen lesz Európa, ha így halad.
Én sokat aggódom gyermekeim életéért.
Mert gyarló vagyok.
Tudnom kellene, hogy az Úristennek kezében vagyunk, s majd őket is ott tartja.
Jobban kellene bíznom abban,hogy vagyunk elegek és elég erősek ahhoz, hogy jól, jobban alakuljanak a dolgok. Még ha nem is ezt látjuk...

írtam Katalinnak,s betöltöttem a blog eredeti küldetését, amikor egy bejegyzés elindít egy gondolatot, s lesz bejegyzés itt.

Folytatható, javítható, kiegészíthető. A lényeg benne van.

Megjegyzések

 1. drága drága Júlia, hogy mennyire biztató a jövő,úgy általában, arról nem érdemes beszélgetni, én legalábbis időpocséklásnak tartom, mert úgyis sok megoldandó konkrét feladatunk van, amiről beszélni kellene.
  Hogy milyen lesz 10-20-30 év múlva a világunk az attól függ, mit teszünk a mai napon.
  De nagyjából ugyanígy NEM kiszámítható,milyen lesz Európa, ha így halad.
  Nem aggódni kell, hanem felkészíteni a feladatokra mindenkit, akiért felelősséget érzünk. Át kell adni szemléletünket és eszközeinket: hogy mit teszünk pl, ha bántják - szélsőséges esetben megölik mellettünk a szerettünket, mert más vallású, mint az, aki erősebbnek gondolja magát,... mikor és hogyan kell vitatkozni, ....milyen tudás kell ahhoz, hogy megértsünk eseményeket, és ne birkamód befolyásolhatóan arra menjünk amerre hangosabban bégetnek, ....hogyan tudunk bízni, hinni akkor is, amikor ellene mond minden a mindennapokban, mit teszünk, ha egy menekült inni kér, mit, ha bejön a kertünkbe és odakakál, mit csinálunk, ha húsz idegen fiatal körbe vesz egy kislányt,...mi az, hogy "globalizáció" és mit mondanak erről a tudósok, mi az integráció, mit tehetünk - és tehetünk-e, vagy kötelességünk-e tenni bármit is a mi otthonunkban, iskolánkban, városunkban a saját eszközeinkkel, életünkkel, hogy valamennyire befolyásolni tudjuk akár a klímaváltozást, akár az eltérő kultúrákat közelítését, mi a keresztény hit megnyilatkozása adott problémák esetén,.....
  én ilyesmik megbeszélését tartanám fontosnak, nagyon konkrét esetek megbeszélését, nem általánosságok fogalmazgatását...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. jobban leegyszerűsítve, amikor azt tanítom meg a lányomnak: mit lehet tenni amikor a kövérsége miatt csúfolják, akkor "látatlanban " arra is megtanítom, mi a fontos az életben, és hogyan kell kezelni önbecsülésünket, anélkül, hogy feladnám elveimet, vagy behódolnék mások ízlésének, elveinek, vallásának...

   Törlés
  2. Leegyszerűsítve: továbbgondolva, folytatva, kiegészítve, személyreszabva.
   "Általánosságok fogalmazgatása" szabad itt a blogon.
   A többi- a konkrétumok- aztán mindenkinek maga dolga- hogy leírja, megcselekszi, vagy éppen rá sem néz.
   Különben rendben van minden, amit írsz, persze, hogy nem elméletekre van a kisgyereknek szüksége, azért mégis megtanítom nekik, hogy Isten tenyerén vannak. Így vagy úgy, de ott.

   Törlés
 2. Nem kellett volna eddig jutni, hogy a lányod kövér legyen és csúfolják emiatt. Több hátránya is van a kövérségnek, de amíg gyerek a kislány, ez a te dolgod lenne Katalin, ettől megóvni. Mi a fontos az életben, meg önbecsülés ..., ha ez ilyen egyszerű lenne. De nem az. Attól, mert megbeszéled vele nem fogja ezt lerázni magáról és minden egyes csúfolás maradandó sebet ejt rajta.
  Az önbecsülés, elveim nem feladása ... jajaj, hát Jézus nem ilyen volt. Őt hányszor köpték le, hányszor tették nevetségessé, hányszor állítottak neki csapdát, hányszor bántották stb. neki nem az önbecsülése volt a fontos, hanem a másik ember megmentése. És igen, az a fontos, hogy Isten tenyerén van. Az, hogy tegyünk meg mindent, a saját szintünkön, a világért - ez nagyon szimpatikus dolognak hat, de ez teljesen világi nézet, okfejtés. Egyetlen fontos van, az Isten. Őt hallgasd, Őt olvasd, Neki engedelmeskedj, Ne érjen készületlenül a visszajövetele.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések