MeggylevesAmikor belengte a házat a kuktában fövő füstölt csont illata- nem, a csont utólag sem puhult meg, de a hús annál inkább-, akkor arra gondoltam, lejegyzem a receptet.

Mert amikor néhány éve az ibrányi vendégeket ezzel vártuk, nagy lelkesen, hogy na ez főnyeremény, különlegesség, akkor bizony ők is, mi is meglepődtünk: ki hallott már olyant, hogy füstölt hús, zöldségek meg gyümölcs. Nekünk természetes, nekik furcsa.

A kuktába tettem egy szép darab orját, készüljön, egyszerűen vízben főztem
Egy másik edénybe a bödönből fakanállal kivájtam egy kis zsírt, miután megpucoltam három murkot és egy petrezselymet s azokat karikára vágtam, beletettem a zsíros fazékba és dinsztelni kezdtem. Egy kis sóval megszórtam a biztonság kedvéért. Akkor megmostam egy kis maréknyi rizst, rádobtam a zöldségekre, kevés vizet tettem és hagytam dinsztelődni.

Közben úgy véltem, a kuktában megpuhult  a hús, s a levével felöltöttem a zöldséges alapot. Lecsontoltam az orját, beletettem a készülő levesbe a húsdarabokat, s hagytam, érjenek össze az ízek,

Közben egy tojásból és egy kis cukorból- én vétkem- habarcsot készítettem, arra tettem egy kis meleg levest, hogy hőkiegyenlítsem- ezt valami receptes könyvben olvashattam, hogy így mondják-, aztán ezt is a fazékba töltöttem.

Kész lett volna.De akadt egy háromnegyed madárlátta alma, akkor azt is felkockáztam, s ha mér nem volt aszalt szilva, legalább ezt beletettem még a levesbe.

Ma este történt. Holnap esszük. Minden leves finomabb másnap:)

:) letűnt idők szép emléke. Van úgy, hogy azt gondolom, minden nő feladata az lenne, hogy jó háziasszony legyen, anya, feleség. Hogy is jutott valakinek eszébe, hogy kikérje magának a fizetett munkahelyet?....
                                                 

Megjegyzések

 1. Melyik kastélyban járt e tüsténkedő házaspár? A recept izgalmas lehet, már az íze, mindig tanul az ember. Múltkor írtam neked, hosszan, úgy elszállt, másnap visszanéztem. Az embernek egyszer van ihlete.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Múzeumok éjszakája volt, még májusban, Marosvásárhely, Néprajzi Múzeum.
   Igen, az ihletbe én is kapaszkodom, főleg ezekben az időkben.
   Alkalmas és alkalmatlan időkben...jegyzetelek:)

   Törlés
 2. Kegyetlen versenyfutás munkahely + család,háziasszony egyebek.....Nekem most, 58 évesen lett könnyebb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye, nem is gondoltam olyan rosszul
   De ilyen a világ...
   A komfortzónánkat nehezen hagyjuk el, vagy talán rég azon kívül vagyunk, s nem is gondoljuk, milyen jó lenne azon belül. :)

   Törlés
 3. ez is finom lehet, és milyen a meggyleves?:)♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindmegettük:)
   Örülök, hogy látlak!

   Törlés
  2. én is örülök neked, de kérem szépen a meggylevesed receptjét is :)♥ vagy ez az volt, amibe aszaltszilva helyett alma lett téve, az a meggyleves? én nagyon buta fejemmel nem értem:)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések